o všem, co je mému srdci blízké

Jak jsem chtěl...

21. 3. 2012 15:03
Rubrika: Myslánka

Asi nenapíšu nic nového, když zopakuji staré rčení: "Člověk míní Pán Bůh mění." Chtěl jsem v duchu svého předsevzetí nezanevřít na signálnický blog napsat zamyšlení nad tématem svoboda. Pěkně jsem si přemýšlel, inspiraci sháněl v chytrých knihách a už se viděl za notebookem. Jenže ouha. Přišel pátek a s ním pravidelný host. Tentokráte to byla sestra Klára z kongregace Milosrdných sester sv. Kříže, která se zabývá pomocí těm, kteří jsou obětmi obchodu s lidmi, konkrétně prostituce. 

Během výkladu, který trval cca 90 minut jsem postupně zapomínal na své teoretické plkání o svobodě a jen se zpočátku divil, pak děsil a nakonec naštval (to celé umocněno na desátou) na nás lidi a jediné na co jsem se cestou do jídelny zmohl bylo rčení mého spolužáka. Cituji:"Zastřelit pochcat, nechat zrezivět". Jak jsem si to nabroušen šel po "pankráci" zahlédl jsem velký kříž, co tam visí. A najednou mě napdalo, že moje "rychlé řešení" by stejně nefungovalo...

V neděli byl do filmového klubu zařazen film Misie. Protože jsem si o problematice jezuitského působení v Jižní Americe lecos přečetl a téma mě zajímá, rozhodl jsem se na něj jít. No a copak se zase nestalo. Opět jsem do jídelny mířil  v neveselé náladě, naštván na nespravedlnost světa. A opět mi do cesty "vpadl" onen kříž. Kříž, který není ničím zvláštní, spíš je tuctový a malinko schovaný za květinou. A najednou mi hlavou proběhla myšlenka papeže Benedikta (z doby jeho profesorování):"Ježíš Kristus je nekonečným sebeplýtváním Boha".

Pomalu se mi rozsvěcovalo. Měl jsem v hlavě plno obrazů reálného a "špinavého" světa, kterými najednou proběhlo světlo. Obrázek se nezvelebil, nezkrásněl, ba ještě se ledacos objevilo dalšího. Ale... nejednou se mi malinko přiblížil smysl výroku  sv. Tomáše či Bonaventury (nechť se příslušné řády nepřou), kdy v odpověď na otázku po zdroji jejich skvělých teologických myšlenek ukázali mlčky na kříž. 

Je to možná k vzteku, ale jinak svět nebyl opraven a zprovozněn ke spáse než křížem. A i když se mi to nelíbí, nic jiného, než tenhle "křížový šroubovák" k jeho opravení nepomůže...

Zobrazeno 1410×

Komentáře

Ani2

Děkuji za článek, nutí přemýšlet. Kříž ty rozbroje, o kterých je tady řeč překonává, protože Kristus vzal na sebe všecky ty hrozné hříchy a jen v něm lze nalézt odpuštění a smíření... trpěl za ty nevinné oběti zločinů, pro které bude těžké odpustit těm, kdo jim ublížili.Kristus trpěl i za ty padouchy, kteří, když ho příjmou a litují svých činů, mohou se stále dostat do nebe..tak nějak jsi to myslel?????

Michal Jiřík (majkly)

Pěkný článek, díky!
...jen mi vrtá hlavou rčení spolužáka, který to asi byl...

Jenda

to jo, na konviktaka dosti nevhodne... jinak o tom co rika ta sestra asi mnoho lidi nevi...

FrČek

no konvikťák to nebyl, nechodil jsem jenom sem :) zavzpomínal jsem si na svá gymnaziální léta

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio