o všem, co je mému srdci blízké

RV: Biskup Müller: Zásadní otázky církevního života nelze komentovat bez znalosti katechismu

29. 2. 2012 13:35
Rubrika: Myslánka

Německo. Řezenský biskup Gerhard Ludwig Müller poskytl o uplynulém víkendu rozhovor německým katolickým novinám Tagespost (Tagespost. Katholische Zeitung für Politik, Gesellschaft und Kultur, 25.2.2012 ), ve kterém se vyjadřuje k aktuálním otázkám v rámci německé církve. Zmiňme se alespoň o dvou tématech – stavu katolických teologických fakult a vnitrocírkevním dialogu v Německu.

“Chceme, aby teologické fakulty sídlily na univerzitách a potřebujeme je tam. Není to však možné bez vědeckých výkonů jejich profesorů a jejich skutečné církevní angažovanosti”, říká biskup Müller. Požadavkem doby je láska k Bohu a jeho Zjevení a pochopení církevní nauky jako služba pravdě a studujícím. Biskupové očekávají od teoložek a teologů důležité spisy, a nikoliv lehkovážné podepisování bezobsažných memorand a laciných peticí. Nepřipustíme, aby tradicionalisté Druhý Vatikán obcházeli a progresisté se mu vyhýbali, uvedl biskup německé diecéze Řezno pro list Tagespost.

Mons. Müller se poté vyslovil k diskusnímu procesu v německé církvi, jehož další kolo se odehraje v květnu během Katholikentagu v Mannheimu. Podle jeho názoru může mít tato platforma dialogu pozitivní účinek pouze tehdy, nebudou-li ji samozvaní církevní reformátoři zneužívat k výpadům proti katolické církvi a jejím normám, zformulovaným na II. Vatikánském koncilu. Jde o naši obnovu, a nikoliv o církev, ze které děláme obětního beránka, abychom odvedli pozornost od našeho vlastního selhání, zdůraznil biskup Müller.

Řezenský biskup a emeritní profesor dogmatiky na mnichovské teologické fakultě se dále domnívá, že je zapotřebí prohloubit a rozšířit znalosti o víře. Každý katolík, říká Mons. Müller, by měl přinejmenším znát katechismus, než se bude vyslovovat k zásadním otázkám na jakémkoliv církevním shromáždění. Rovněž tak je nutné zintenzívnit církevní život v praxi – v modlitbě a morálním jednání. Přezkoumání nepotřebuje církevní sexuální morálka, nýbrž svědomí těch, kdo ji porušují a svou sebeláskou způsobují bližnímu škodu. Musíme ve vší křesťanské upřímnosti čelit hanobení tisíců horlivých kněží a připomínat si, že celibát není strukturální příčinou špatného chování některých jedinců. Přisuzování kolektivní viny je v tomto ohledu nemorální, uvedl mimo jiné řezenský biskup Gerhard Ludwig Müller pro německé katolické noviny Tagespost.

Řezenská diecéze hostí jarní plenární zasedání biskupů Německé biskupské konference, kterého se účastní 68 biskupů pod vedením arcibiskupa Roberta Zollitsche. 

zdroj: radiovaticana.cz

Zobrazeno 741×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio