o všem, co je mému srdci blízké

Co dobrého může být ze Žďáru?

29. 2. 2012 14:10
Rubrika: Myslánka

Tak jsem se probral ze zimního spánku, pravda koncem února to je asi trochu brzo, ale nemyslím ten, kterým "žijí" bratři medvědi, ale skutečnost, že jsem v posledním 3/4 roku abstinoval ve vztahu k signálům. A to z jednoho jediného důvodu: začal jsem svou přípravu na kněžství a tak jsem potřeboval odejít do pouště a vyřešit si základní věci. Co mě donutilo vystrčit hlavu z pohodlného kanafasu teologického konviktu a začít se zajímat o svět kolem? Paradoxně fórum mládeže ve Ždáru, teda akce, ke které jsem byl přezíravě skeptický (snad pod vlivem zkušeností z jiných schůzování). Ale jak se praví v jedné chytré knížce: Boha člověk často nachází tam, kde by jej čekal nejméně.

Osobně jsem ve Ždáru nebyl, nicméně měli jsme tam dva své lidi, kteří nám zrovna včera povídali (velmi zábavnou formou prezentace a gramatických chyb) o tom co to bylo a jak se tam měli. Mimo jiné se zmínili i o tom, že byla diskutována otázka toho, nakolik sociální nauka církve je žitou realitou (či tak nějak, aktéři mě popřípadě opraví). No a tu to přišlo, pěkná rána na solar mé samolibosti. Člověk si tu pěkně sedí v teplíčku, oknama mu ani moc nefouká, čte si všelijaké knížky, klepe si na ramena, jak nám zase o kus teologicky poporostl a pomalu se z něj stává ředitel zeměkoule. A že by hleděl s realistickým zájmem na snažení mladých aktivních kolegů, kterým není osud matičky církve lhostejný? Ani nápad! A z trámů v oku už by se nechala postavit slušná rozhledna (když je to teď moderní).

A proč že mě zasáhla zrovna ona zmínka o té tak dlouze se jmenující věci? Protože je to něco, co považuji za velmi důležité a co můžeme ve zkratce popsat takto: Aktivní život katolíka - laika v prostředí, do kterého je povolán a oživování tohoto prostředí evangeliem.

A co dál? to se uvidí, doufám, že na nějaký čas dokážu bdít a třebas i něco dobrého sem napsat. A třebas to moje plácání do internetového moře k něčemu někomu bude. Třeba si řekne, že se takové blbiny nedají číst a napíše něco, co nás povzbudí pro život z evangelia dnes...

(poznámka: titulek není zamýšlen urážlivě na kohokoliv kdo z tohoto místa pochází, tím méně pak na našeho prefekta)

Zobrazeno 1216×

Komentáře

Colins

samozřejmě že to není nic proti našemu prefektovi =D

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio