o všem, co je mému srdci blízké

Strana ideová, ideální či ideologická? aneb Kdepak dary Ducha jsou...

13. 6. 2011 9:56
Rubrika: Vize 21

Pročítaje sborník Borské teze obsahující přednášky ze semináře pořádaného ke 125 výročí vyhlášení oněch tezí, poslouchaje dnešní pořad Jak to vidí... na ČR 2 vzpomněl jsem si na slova Bedřicha Vymětalíka na jednom ze zasedání Centra pro sociální nauku na ČBK, kde podotkl, že dnes se jen těžko hledá nějaká politická strana, jejíž program by byl postaven na nějakém pevném ideovém (nikoliv ideologickém) základu. Výjimkou jsou snad jen lidovci.

Zřejmě v nás stále pevně zůstává tvrzení o "nástavbě" jakéhokoliv duchovna, byť by to bylo zamyšlení nad směřováním věcí světských. Znovu a znovu si myslíme, že nejprve je třeba zaopatřit potřeby biologické a až poté ty "nehmotné". Podléháme tak snaze vidět člověka pouze jako vyvinutější zvíře a ne jako komplexní obraz Boha, tvora telesně - duchovního.

Pokud používám množného čísla, nemyslím tím tolik "ty ostatní" jako právě nás věřící. Udělal jsem si zběžnou statistiku pro Českou církevní provincii (z údajů na webu cirkev.cz) a vyšlo mi, že v této oblasti tvoří katolíci necelých 20% obyvatelstva. To není zanedbatelné číslo. Jak to, že se tak dobře dokážeme hádat o jediném správném ritu, či oprávněnosti křtu těch či oněch, ale na poli problémů světských téměř ticho po pěšině? Jistěže jsou teologické disputace potřeba, ale pokud nedokážeme jejich výsledky přetavit do myšlenkových (ideových) základů a pravidel, které mohou sloužit nejen věřícím, působí ony hádky směšně až trapně.

Právě v dnešní době, kdy se tak bouřlivě hádáme o potřebě/nepotřebě jistých reforem, či o jejich podobě, vyvstává otázka smyslu celého lidského a společenského života více než do popředí. Kde tedy jsme, abychom říkali pravdu o člověku, o životě s druhými?

Včera jsme slavili Svatodušní svátky, většina z nás jsme biřmováni, ergo máme dary Ducha někde uložené. Ze sedmi jsou pouze dva vysloveně náboženské (bázeň Boží a zbožnost) ostatních pět jasně ukazuje na poslání křesťanů v tomto světě. Kde tedy jsme, když lidé hladovějí a žíní po smyslu politiky?


Křesťané však jsou lidmi naděje (ne idealistickými snílky) a tak se můžeme radovat z těch záblesků aktivit, které se snaží provádět křesťanství v společensko - politické rovině.

Zobrazeno 1017×

Komentáře

růžetrnitá

Výborný postřeh!

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio